Øyelysing

Vi er stolte av å ha to øyelysere ved klinikken. Veterinærene Magne Haaland og Dagny Spanne Kjær har begge flere års etterutdanning for å kunne øyelyse hunder og katter for arvelige øyelidelser.

Magne Haaland utfører øyelysing hos Tu dyreklinikk

Hunder anbefales øyelyst ved 1,4 og 7 års alder. Tisper som skal i avl bør ha øyeattest som ikke er eldre enn 12 mnd. Det samme gjelder hannhunder som nyttes i avl.  Hunden må være id-merket og eier må ha med registreringsbevis og tidligere øyeattester.

Ved en øyelysing undersøkes først øyelokk, tårekanalsåpning , regnbuehinne og hornhinne, dvs de ytre segmentene av øyet.  Deretter dryppes det dråper inn på øyet som får pupillen til å utvide seg i løpet av 20 minutter.   Øyelyser  får da ved hjelp av spesialinstrumenter  muligheten til å undersøke linsen, netthinnen og synsnerven i øyet. I linsen kan det da tidlig oppdages forandringer i form av fortetninger  også kalt grå stær (katarakt), på netthinnen er det sykdommer som progressiv retinal atrofi (PRA), retinal dysplasi (RD) og andre retinopatier som beskrives. Collie eye anomali (CEA) betegner lidelser som opptrer primært hos collie og shetland sheepdog.

Dagny Spanne Kjær hos Tu dyreklinikk

Resultatet av øyelysingen registreres elektronisk på Dogweb, NKK. Dette blir gjort samme dag undersøkelsen finner sted. Eier får vite resultatet med det samme. En øyeattest er gyldig i 1 år.

Gonioskopi

På enkelte raser som for eksempel Samojed og Engelsk springer spaniel er det krav om undersøkelse av iridovcornealvinkelen.  Dette er vinkelen mellom regnbuehinnen og hornhinnen, hvor væske dreneres fra øyet. Denne undersøkelsen kalles gonioskopi og utføres bare en gang i løpet av hundens liv.  Undersøkelsen gjøres samtidig med en ordinær øyelysing. Også her kreves det spesialinstrumenter.   Gonioskopi vil kunne avdekke om hunden er disponert for grønn stær (glaukom).