Bildediagnostikk

Ultralyd

Ved en ultralydsundersøkelse dannes det bilder ved at lydbølger sendes fra en probe inn i  kroppen, hvorfra det reflekteres  tilbake til proben. En datamaskin omdanner lydsignalene til bilder på en skjerm. Forskjellige typer vev gir ulike bilder, og på den måten kan de forskjellige organstrukturene gjenkjennes på skjermen.

Moderne utstyr bidrar til en bedre behandling

Ultralyd brukes til å vurdere organer inne i dyret som blære, prostata, livmor, nyrer, binyrer, milt og lever, samt til å undersøke for drektighet. Drektighet kan oppdages 21 dager etter parring/inseminering, og etter 28 dager kan hjerteslagene ses.

Røntgen

Diagnostisk brukes røntgen ved mistanke om hjerte- og lungelidelser, ledd-og skjelettlidelser, beinbrudd, samt sykdommer i bukorganer og fremmedlegeme (hunden eller katten har spist noe som har satt seg fast i tarmsystemet). Noen ganger brukes også kontrastmiddel til å vurdere især tarmsystemet. For å få best mulig bilder, holde best mulig strålehygiene, og ikke minst for å gjøre undersøkelsen så lite stressende for dyret som mulig, er det ofte best å sedere hunden eller katten før røntgenbildene tas. Dersom eier skal være med når bildene tas, må vedkommende være over 18 år, ikke holde på med strålingsbelastende aktiviteter til daglig, og ikke være gravid. Vi har digital fremkalling av røntgenbildene.

Bruk av røntgen hos Tu dyreklinikk

Vi bruker også røntgen ved undersøkelse for arvelige lidelser i forbindelse med Norsk Kennelklubbs avlsprogrammer for HD/AA, spondylose og kneleddsartrose. I forbindelse med disse undersøkelsene krever NKK at hunden er ID-merket eller blir det samtidig med undersøkelsen. Ved undersøkelse for HD er det likeledes krav om at hunden skal være sedert ved under røntgenfotograferingen. De fleste rasene fotograferes fra fylte 12 måneder, visse gigantraser skal være fylt 18 måneder ved undersøkelsen. Sewww.nkk.no for mer informasjon.

CT/MR

Med CT (computertomografi, dataassistert snittavbilding) tas mange røntgenbilder i en sirkel rundt objektet, og bildene settes sammen til et tredimensjonalt bilde.

MR (magnetisk resonansavbilding) bruker ikke røntgenstråler, men magnetfelt, til å danne bilder. Dette gir god kontrast mellom forskjellige typer bløtvev i kroppen, og egner seg derfor godt til undersøkelse av hjerne, hjerte, bukorganer og muskler. Undersøkelsesmetoden brukes også til screening av cavalier king charles spaniel for lidelsen syringomyeli.

Ved disse undersøkelsen må hunden være fullt sedert.

For denne type undersøkelser henviser vi våre pasienter til Karmsund dyrehospital. Diagnosearbeidet kan til tider være utfordrende og vi er glade for å ha muligheten til å få bildene vurdert av veterinær i Oslo med spesialkompetanse innen bildediagnostikk etter videreutdanning i USA.

CT og MR er diagnostiske hjelpemidler som er av stor betydning for lidelser hvor røntgen og ultralyd ikke gir oss fullstendige svar.